s

Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2024

1987 Scene

 


Χαλκίδα 1987- Βράδυ στη Μέσα Παναγίτσα ,ή αλλιώς <Δέλτα>.
Μεταγενέστερη,επιπρόσθετη ονομασία <Θεατράκι>.

Η Εναλλακτική Μουσική Σκηνή στις νεανικές παρέες της δεκαετίας του 1980.

Υπήρχαν αριστουργηματικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες και κατά τη δεκαετία του '80.
Πέρα από τα κομμάτια των charts και τις γνωστές επιτυχίες από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά και από την Ευρώπη,η εναλλακτική μουσική σκηνή τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα ακούσματα που έρχονταν από το εξωτερικό, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος και μεγάλη απήχηση σε παρέες που αναζητούσαν κάτι περισσότερο στα μουσικά δρώμενα εκείνης της εποχής.

Από κοινωνικής άποψης και αλλαγών η δεκαετία του ΄80 υστερούσε ,επίσης, και σε αθωότητα και σε αξιοπρέπεια. Για όσους θυμούνται σε αυτή την δεκαετία γιγαντώθηκαν τα ναρκωτικά (μιλάμε ότι κυριολεκτικά η πρέζα θέριζε κόσμο στην Ελλάδα) , ο νεοπλουτισμός των λαμογιών,το πολιτικό μέσον και το βόλεμα στο Δημόσιο έγιναν θεσμός τότε. Οι πρώτοι διάσημοι δολοφόνοι (Παπαχρόνης,Φρατζής) ξεπετάχτηκαν τότε. Και άλλα πολλά που όμως επειδή μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι Μουσικές Αναμνήσεις δεν θα μπω στον κόπο να απαριθμήσω.
Εν ολίγοις, η όποια σαπίλα του σήμερα έχει σαν κύρια βάση της την δεκαετία του 1980!
Βέβαια αν ήσουν παιδί το '80 (όπως και σε κάθε δεκαετία) όλα φαίνονται όμορφα και αθώα.

Και ασφαλώς ο (κατά πολύ λιγότερος πληθυσμιακά) κόσμος δεν ήταν - ντε και καλά -  καλύτερος τότε επειδή δεν υπήρχε ακόμα η εξέλιξη της τεχνολογίας με το ίντερνετ,τα κινητά τηλέφωνα- Ηλεκτρονικούς Υπολογιστες,τα social Media και (την απαρχή του κόσμου όπως τον ξέραμε) την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ήταν ένας άλλος <προιστορικός> κόσμος, μιας καθαρά αναλογικής εποχής. Μάθαινε τα (μπαγιάτικα) νέα από τις εφημερίδες,το ραδιόφωνο και αργότερα από την τηλεόραση. Άκουγε μουσική από το ραδιόφωνο και την αναζητούσε στα δισκοπωλεία όπου την πλήρωνε πανάκριβα ,ως είδος πολυτελείας. Οι τιμές πώλησης των δίσκων βινυλίου στα καταστήματα,από μόνες τους, τους καθιστούσαν ως είδος πολυτελείας!
 Το ίδιο έγινε στη συνέχεια με τα πρώτα ψηφιακά αποτυπώματα στην παραγωγή και διάθεση της μουσικής. Δηλαδή,το ίδιο πανάκριβα ήταν (αρχικά) και τα cd's!
Τα αεροπορικά ταξίδια στο εξωτερικό ήταν ,κυρίως, προνόμιο των οικονομικά δυνατών.Οι μεγάλες συναυλίες των γνωστών ξένων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών στην Ελλάδα,τότε, ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Σπάνια έπαιρναν αναβολές και αποτελούσαν πραγματική εμπειρία για τους νέους της εποχής που μάζευαν χρήματα,μήνες πριν, για να μπορέσουν να παρεβρεθούν σε αυτές. Οι δίσκοι έπαιζαν από την αρχή μέχρι το τέλος και είχαν μέσα και άλλα,πέρα απ'τα γνωστά, αριστουργήματα που έπρεπε να ψάξεις-ακούσεις για να τα καταλάβεις. Η όλη διαδικασία της Μουσικής γινόταν κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα που η σημερινή,γρήγορη,ψηφιακή εποχή το κάνει να φαίνεται,για τον περισσότερο κόσμο -αν όχι αδιάφορο-  τόσο παλιό όσο η τηλεόραση και ο δράκουλας.

Όπως και να έχει εκείνο το καλοκαίρι του 1987 η Εθνική μας Ομάδα στο μπάσκετ γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Σοβιετική Ένωση 103-101.
Εκείνο το καλοκαίρι η <Λευκή Συμφωνία> έπαιξε ζωντανά στο θερινό σινεμά <Ρεξ> στη Χαλκίδα.
Εκείνο το καλοκαίρι μια ομάδα νεαρών(αγόρια & κορίτσια) άκουγε και αυτή τη διαφορετική Μουσική.Ήταν τα αποτυπώματα ενός μουσικού ομφάλιου λώρου που ένωνε το παρελθόν με τις επείγουσες ανάγκες της μεταεφηβικής εποχής τους που αναζητούσε μια διέξοδο για να εκφραστεί.

Από εκείνη την εποχή ξαναθυμόμαστε δέκα (10) τραγούδια 

Καλή μας Ακρόαση.


1. Triffids - wide open road



2.Fellies - when company comes



3.Fall - Hotel bloedel




4.Go Betweens - You can't say no forever




5.Λευκή Συμφωνία - Το φεγγαρι Αιμορραγεί




6.Dream Syndicate - Days of wine and roses



7.Δήμος Μούτσης - Μην το ψάχνεις δεν πειράζει




8.Guadalcanal Diary - Ghost on the road




9.Χάρης & Πάνος Κ. - Υπόγειο





10. Triffids - Stolen Property...






Κείμενο,φώτο & Μουσικές Επιλογές:

Γιάννης Βασιλείου.







Η Μουσική σήμερα.



















Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2024

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

 





Η γιαγιά της αναλογικής εποχής.
Πριν από μερικές, μακρινές, δεκαετίες η γιαγιά έπαιζε ένα ιδιαίτερο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Οι συμβουλές της ήταν ανεκτίμητες και πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και αυτές των μαμάδων που (ως γυναίκες) έβγαιναν σιγά-σιγά στην παραγωγή- πέρα από τα εργοστάσια - κατακτώντας και θέσεις ισχύος.
Στις αναλογικές δεκαετίες του 1970 και του 1980,για παράδειγμα, οι κοινωνικοί ρόλοι ,γενικά, ήταν πιο ξεκάθαροι και οι ηθικές  αξίες της εποχής ήταν σαφώς πιο ευδιάκριτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τότε δεν υπήρχαν κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι άνθρωποι και χαρακτήρες. Ούτε ότι ,ντε και καλά, εκείνα τα χρόνια τα <πράγματα> ήταν πάντα καλύτερα όπως νομίζουν και  διατυμπανίζουν κάποιοι. (Ως συνήθως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οι οποίοι ,μάλιστα, έχουν και το μέγιστο <μερίδιο ευθύνης>, ατομικής και συλλογικής, αυτών που κατακρίνουν σήμερα!) Διότι και τότε υπήρχαν φατριές και διαπλοκή από τα μέλη και τις ομάδες μιας κοινωνίας όπου με όλους τους τρόπους αποτελούσαν, τελικά, τη σύνθεση του όποιου οργανωμένου κράτους-πολιτείας. Και τότε υπήρχαν συμφέροντα και αντικανονικές συμπεριφορές που ξεκινούσαν από την τελευταία καλύβα και έφταναν μέχρι τα υψηλά κέντρα των κοινωνικο-πολιτικών αποφάσεων εντός και εκτός των συνόρων. Και τότε υπήρχε οικονομική αστάθεια (π.χ. υποτιμήσεις του Εθνικού Νομίσματος κ.α.) και αβέβαιο, κατά καιρούς οικονομικό περιβάλλον. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι ο κόσμος δεν ήταν <παγκοσμιοποιημένος>. Ή τουλάχιστον δεν ήταν <επίσημα παγκοσμιοποημένος> τυλιγμένος γύρω από ένα παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο,το οποίο από μόνο του (πέρα από το γεγονός της τεχνολογικής εξέλιξης) δεν είναι ούτε καλό ,ούτε κακό.Και του οποίου, σημειωτέον, η χρήση - για την ώρα τουλάχιστον-  εξαρτάται μόνο από εμάς.
Ο πληθυσμός της γής εκείνες τις δεκαετίες δεν ξεπερνούσε τα δύο με τρία δισεκατομμύρια. Το κάθε οργανωμένο κράτος με νόμους που εφαρμόζονταν (και δεν έμεναν στο συρτάρι ) είχε να διαχειριστεί και να αναπτύξει τη δική του παιδεία και εκπαίδευση. Να πατάξει τη δική του εσωτερική διαφθορά και την κάθε είδους παραβατική συμπεριφορά. Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αρχίσει να ξεπερνά τα οκτώ δισεκατομμύρια! Και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γη δεν χωράει τόσο κόσμο (όπως θέλει να υποστηρίζει γενικά το επί δεκαετίες κατευθυνόμενο αφήγημα του <υπερπληθυσμού>) , το σκηνικό όπως εξελίσσεται μοιάζει σαν μια νοικοκυρά  να παλάβωσε και άρχισε να μπερδεύει τα καθαρά πλυμένα ρούχα με τα άπλυτα!
Ο υπερπληθυσμός βέβαια ,από την άλλη, συγκεντρωμένος  σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη ασφαλώς και είναι ένα υπαρκτό και αναπτυσσόμενο πρόβλημα που φαίνεται να απειλεί τις ατομικές ελευθερίες την ποιότητα και την ηθική. Η αναπαραγωγική ασυδοσία έχει θεμελιώδη σημασία και βιολογικές επιπτώσεις. Ο περιορισμός της θνησιμότητας μπορεί να γίνεται πράξη από κάποιους εμπειρογνώμονες που εργάζονται χρηματοδοτούμενοι από μια, ας πούμε, καλοπροαίρετη κυβέρνηση. Ο περιορισμός των γεννήσεων όμως εξαρτάται από τη συνεργασία ενός ολόκληρου πληθυσμού. Πρέπει να εξασκείται από αμέτρητα άτομα από τα οποία απαιτείται περισσότερη εξυπνάδα και δύναμη θέλησης από αυτή που έχουν τα εκατομμύρια των γόνιμων αναλφάβητων της οικουμένης και σαφώς δαπάνη περισσότερων χρημάτων από αυτά που μπορούν να διαθέσουν τα περισσότερα από αυτά τα εκατομμύρια. Συν  του ότι υπάρχουν πολλές κοινωνικές και θρησκευτικές παραδόσεις που ευνοούν την απεριόριστη αναπαραγωγή. Έτσι ενώ ο περιορισμός της θνησιμότητας επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, αντιθέτως, ο περιορισμός των γεννήσεων (σε αυτό το κομμάτι του πληθυσμού) με πολύ μεγάλη δυσκολία. Στο μεταξύ οι πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές του πλανήτη είναι πυκνοκατοικημένες. Τα εδάφη αποχερσώνονται από τις απεγνωσμένες προσπάθειες  κακών γεωργών για αύξηση της παραγωγής. Ο ορυκτός πλούτος κατασπαταλιέται με τόσο ασυλλόγιστο και επιπόλαιο τρόπο που θυμίζει μεθυσμένο ναυτικό που ξοδεύει σε μια νύχτα όλες του τις οικονομίες σε πόρνες που του πήραν τα μυαλά!
Ας μην το ανοίξουμε όμως άλλο το θέμα.

Ας πάμε σε αυτά που με σοφία η γιαγιά μας έλεγε.

Η γιαγιά μου έλεγε........

Όλα Ξεκινούν Από Το Σπίτι!

Είναι στο ΣΠΙΤΙ όπου τα παιδιά μαθαίνουν να λένε:

1. Καλημέρα.

2. Καλό απόγευμα.

3. Καληνύχτα.

4. Παρακαλώ.

5. Με την άδειά σας.

6. Λυπάμαι.

7. Συγχώρεσέ με.

8. Ευχαριστώ.

9. Έκανα ένα λάθος.

Στο ΣΠΙΤΙ μαθαίνεις επίσης:

1. Να είσαι ειλικρινής.

2. Να είσαι στην ώρα σου.

3. Να μην προσβάλλεις.

4. Να έχεις αλληλεγγύη.

5. Σεβασμός σε όλους: φίλους, συναδέλφους, ηλικιωμένους, δασκάλους, αρχές.

Πάντα στο ΣΠΙΤΙ μαθαίνεις:

1. Να τρως πολλά φαγητά.

2. Να μη μιλάς με γεμάτο στόμα.

3. Να φροντίζεις την προσωπική σου υγιεινή.

4. Να μην πετάς σκουπίδια στο πάτωμα, ή στον δρόμο.

5. Να βοηθάς τους γονείς με καθημερινά καθήκοντα.

6. Να μην παίρνεις αυτό που δεν είναι δικό σου.

Ακόμα στο ΣΠΙΤΙ μαθαίνεις:

1. Να οργανώνεσαι.

2. Να φροντίζεις τη δική σου δουλειά.

3. Να μην αγγίζεις τα πράγματα των άλλων.

4. Να υπακούς σε ισότιμους κανόνες, ήθη και έθιμα.

5. Να αγαπάς τη ζωή και να υπολογίζεις και τις απόψεις των άλλων.

Γιατί στο ΣΧΟΛΕΙΟ οι δάσκαλοι,κυρίως, διδάσκουν:

• Μαθηματικά

• Ιστορία

• Γεωγραφία

• Ξένες γλώσσες

• Επιστήμες

• Χημεία

• Φυσική

• Φιλοσοφία

• Φυσική Αγωγή

• Τέχνη

Και όλα αυτά ενισχύονται με όσα έμαθε ο μαθητής ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

Γιατί με αυτά που μάθαμε ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ σεβόμαστε τον άνθρωπο, σεβόμαστε τη ζωή, την ελευθερία και την περιουσία όλων. Η εκπαίδευση και η αγωγή ξεκινούν από το σπίτι και αναπτύσσονται συνεχώς στα μέρη που συμμετέχουμε και στις ερωτήσεις που θέτουμε πρωτίστως στον εαυτό μας.





|







Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές:



Γιάννης Βασιλείου.







Η Μουσική σήμερα: