Χειμωνιάτικο πρωινό-μεσημέρι Κυριακής. Με μια ζεστή κούπα καφέ ξαναθυμόμαστε δέκα(10)από τα Rock Ballads(ακουστικά)τραγούδια που ακούγαμε στα <Ζώδια>! Μουσικές Αξίες ανεξίτηλες στον χρόνο.
Ξεκινάμε.
1.Cockney Rebel -Ritz**********
2.Jefferson Airplane -Coming Back to me*******
3.Traffic - Roamin Thro the Gloamin' with 40.000 Headman *****
4.Atlanta Rhythm Section- Imaginary Lover********
5.Marianne Faithfull -So Sad*******
6.Deep Purple-Soldier of fortune******
7.Starz -Johnny all alone&*******
8.Barclay James Harvest-Poor Man's Moody Blues******
Η δεκαετία του ογδόντα δεν είχε τα <cafe'>όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.
Δεν υπήρχαν ούτε μικρά ούτε μεγάλα <καφέ>.Υπήρχαν τα κεφενεία και οι καφετέριες.Μια από τις φημισμένες καφετέριες,στο κρηπίδωμα Χαλκίδας,ήταν και η <Αφροδίτη>.Επί της οδού Τζιαρντίνι.Ένας δρόμος όπου παλιότερα σε εκείνο το ύψος επιτρεπόταν η διέλευση των οχημάτων-αυτοκινήτων καθώς και η στάθμευσή τους δεξιά και αριστερά.Μάλιστα,η στάθμευση προς την πλευρά όπου είχε το θερινό της πόστο η καφετέρια γινόταν κάθετα δίπλα στο πεζοδρόμιο με τη μούρη των αυτοκινήτων,συνήθως,να κοιτάζει προς τη θάλασσα.
Η καφετέρια <Αφροδίτη>της οποίας τη διαχείριση και επιμέλεια είχαν οι Ματθαίου/Βολιώτης(που είχαν και την Pub <Άτριον> ακριβώς δίπλα)αποτελούσε ένα στέκι κυρίως για κάπως πιο μεγάλες και <σοβαρές>ηλικίες.
Σε όλη αυτή την παραλιακή ακτίνα η νεολαία της εποχής,στην πλειοψηφία της,προτιμούσε τις κλασικές καφετέριες στο κέντρο της παραλίας.Μιλώντας για καφετέριες ασφαλώς αξίζει να αναφέρουμε την καφετέρια<Τζώνης>που υπήρχε παλιότερα στην περιοχή αλλά ήταν χαμηλά στο κρηπίδωμα.
'Ομως η <Αφροδίτη>εκεί ψηλά είχε τη δική της γοητεία.Τη δική της ησυχία.Το δικό της ρομάντζο.
Εκεί μπορούσες να πιείς τον καφέ σου και να κάνεις μια κουβέντα χωρίς βαβούρα και σαματά.Μπορούσες άνετα να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση για επαγγελματικά θέματα και να κλείσεις συμφωνίες.Μπορούσες να διαβάσεις εφημερίδες.Μπορούσες ακόμα να έχεις και ένα πιο τρυφερό ραντεβού μακριά από την πολυκοσμία.
Υπήρχε μια άπλα,μια άνεση και μια διακριτικότητα μαζί.
Και το πεντακοσάρικο,όπως και όλα τα χρήματα,χαλαρά επάνω στο τραπέζι!Δεν υπήρχε ο κίνδυνος να στα βουτήξουν... Στις φωτογραφίες Κάλλια,Στάθης,Γιάννης στην καφετέρια <Αφροδίτη>. Χαλκίδα 1988-89 Εποχή <Ράδιο Χαλκίδα>
Μεταλλικές,δυνατές πολυθρόνες με μαξιλάρια(πλάτη και κάθισμα)και στιβαρά τραπέζια.
Πυκνή,πράσινη βλάστιση και ψηλά δέντρα με ασβεστωμένους τους κορμούς τους.
Όλα πεντακάθαρα.Σα να βρισκόσουν σε έναν μίνι εθνικό κήπο ήταν!
Για αυτό μας άρεσε η <Αφροδίτη>.
Σήμερα θα ακούσουμε δεκατέσσερα(14)διαφορετικά τραγούδια.
Από αυτά που σε έκαναν να πάρεις το λεωφορείο και να κατέβεις στην Αθήνα για να δεις μια τρομερή ταινία στην οποία θα εμφανιζόταν και ο Nick Cave με τους Bad Seeds να παίζουν live στο Βερολίνο!
Το να κατέβαινε κάποιος,ειδικά την δεκαετία του ογδόντα,στην Αθήνα ήταν σα να πήγαινες ένα ταξίδι στην Αμερική πριν την 11η Σεπτεμβρίου,ή σήμερα,ας πούμε, μια κρουαζιέρα με υπερπολυτελές κρουαζερόπλοιο.
Οι πιο παλιοί το θυμούνται αυτό:
<Τι,πήγες Αθήνα>?! ...
με θαυμασμό αναφωνούσαν οι υπόλοιποι στην παρέα όταν κάποιος είχε κατέβει στην πρωτεύουσα,για ψώνια,για νυχτερινή ζωή,για κινηματογράφο,συναυλίες κ.λ.π.
Και περίμεναν να ακούσουν εντυπώσεις και κουτσομπολιά...😂
Βλέπετε η Αθήνα τον εικοστό αιώνα(πριν την <Επίσημη> Παγκοσμιοποίηση) παρόλες τις δυσκολίες της ήταν υπέροχη.Και Ελληνική!Χαιρόσουν πραγματικά να ταξιδεύεις για να πας στην Αθήνα!
Αυτό είναι κάτι το οποίο σήμερα,όσοι έχουμε μέτρο σύγκρισης, μπορούμε να το καταλάβουμε και να το εκτιμήσουμε.
Anyway...
Επειδή όμως πρέπει να βάλουμε και Μουσική από εκείνη την εποχή,από εκείνα τα χρόνια,πάμε δίπλα από την <Αφροδίτη>,
στην Pub <Άτριον>. Έχουμε ξανακάνει αφιέρωμα σε αυτή την Pub.Σήμερα όμως θα κάνουμε zoom σε μια <αντι-εμπορική ώρα> του προγράμματος.Σε μια διαφορετική,εναλλακτική Μουσική λίστα με κομμάτια που ακούγαμε και παίζαμε ,μεταξύ άλλων,εκείνα τα χρόνια.
Another Tape!
1987-88
Το <Keep Out>
ήταν απαραίτητο όταν αφήναμε τα mainstream προγράμματα και παίζαμε άλλη,εναλλακτική Μουσική.
Όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο,αλλά γιατί όλο και κάποιος-α θα ερχόταν στην κονσόλα για να ζητήσει κάτι εντελώς άτοπο!
Θα ξαναθυμηθούμε δεκατέσσερα(14)από τα εναλλακτικά τραγούδια που παίζαμε στην Pub σε κάποιες ώρες του προγράμματος.Και μάλιστα σε μια εποχή όπου,για παράδειγμα, ο Nick Cave εθεωρείτο<απαγορευτικός> στις Pub και τα Bar της εποχής.
Οι d.j.'s που έπαιζαν μουσική(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)είτε δεν τον ήξεραν,ή ακόμη και αν τον ήξεραν τον απέρριπταν και τον έκραζαν(!)γιατί ήταν αντί-εμπορικός.Ύστερα υπήρχε και ο κίνδυνος να τους απολύσουν από τη δουλειά,τα αφεντικά τους,αν τολμούσαν να βάλουν στα πικ απ Nick Cave & the Bad Seeds.Πόσο μάλλον την ακόμα πιό <επιθετική εποχή>του Nick Cave με τους Birthday Party.
Και εδώ που τα λέμε,από αυτού του είδους τους <d.j.'s>που,τότε,έπαιζαν μόνο... επιτυχίες(?!) από Σάντρα,Σαμάνθα Φ.και Μπον Τζόβι μέχρι Άντζελα και το ντιρλαντά δεν θα μπορούσες να περιμένεις κάτι περισσότερο.
Ντισκ-τζόκει-κασετόφωνα που έπαιζαν καθημερινά,την ίδια κασέτα,κατ'επιλογή των αφεντικών.Τα ίδια κάνουν και σήμερα οι αντίστοιχοι <d.j.'s>...
Όλα αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχε αυτή η πληθώρα της ενημέρωσης που υπάρχει σήμερα,μέσω διαδικτύου(και στη μουσική)και το κοινό περίμενε από τους δισκοθέτες να παίξουν ΚΑΙ κάτι άλλο.
Να κάνουν τη διαφορά.Να ταρακουνήσουν λίγο τα νερά.
Αυτό το αναφέρω γιατί έχει βγεί και η κουτσή Μαρία τώρα και μιλάει για τον Nick Cave.Άτομα που τον απέρριπταν και τον έκραζαν,τότε,σήμερα μετά από τόσες δεκαετίες ανακαλύπτουν και έρχονται να μιλήσουν😂για τον Nick Cave....Από την άλλη,κάλλιο άργα παρά ποτέ να ανακαλύπτει ο κόσμος και άλλες πλευρές της καλής μουσικής.Της μουσικής που πραγματικά κάτι έχει να πει.
Είναι καλύτερα να ξέρεις πως και ο 21ος αιώνας έχει το δικό του <Jim Morrison> ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας.Γράφει,συνθέτει και δημιουργεί.Και είναι υπέροχος!
Αυτή η μικρή αναφορά γίνεται με αφορμή την κυκλοφορία(και σαν album)αυτές τις μέρες,της δουλειάς του Nick Cave <Idiot Prayer>που είναι μια σύνθεση(τριλογία)μαζί με το<20.000 Days on Earth>και το <One more time with feeling>προηγούμενων χρόνων και όπως χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο τον Nick Cave είναι μια κατάθεση ψυχής.Αυτός και το πιάνο του.Στο <Alexandra Palace>στο Λονδίνο.
Ακόμα και οι συναυλίες τότε στην Αθήνα ήταν ειλικρινείς και αποτελούσαν γεγονότα της χρονιάς.
Σπάνια θα υπήρχε αναβολή συναυλίας.Πιο πιθανό ήταν να διακοπεί μια συναυλία για άλλους λόγους παρά να αναβληθεί.Δεν υπήρχε αυτή η <καταιγίδα συναυλιών> κάθε χρόνο,όπου παρατηρήθηκε από τη δεκαετία του Millenium και μετά,με τις μισές συναυλίες(αρπαχτές του κάθε τελειωμένου που ξαφνικά ανακάλυψε την Ελλάδα για live...)να ακυρώνονται γιατί δεν τους <βγήκαν τα κουκιά>.
Ο Νick Cave τουλάχιστον προτίμησε και έφτιαξε το δικό του κοινό στην Ελλάδα όχι μόνο όταν ήταν στο αποκορύφωμά του(με τους Bad Seeds)αλλά από την εποχή που ξεκινούσε να βγαίνει εκτός συνόρων,αρχές δεκαετίας του '80,με τους Birthday Party!
Μια φωτογραφία από τις πρώτες Live εμφανίσεις του Nick Cave στην Αθήνα(με τους Bad Seeds)
στο <Ρόδον>,τέλη '80 αρχές '90.
Μια κασέτα διαφορετική από τις άλλες.
Το πρόγραμμα που επαναφέραμε από αρχείο κασσέτας περιέχει κομμάτια που μόνο σε στέκια της πρωτεύουσας που έπαιζαν καλή,εναλλακτική Μουσική θα μπορούσες να ακούσεις εκείνα τα χρόνια.
Κι όμως αυτά τα κομμάτια,έστω κάποιες φορές,είχαν παίξει στο <Άτριον>!
Τότε...
1.Nick Cave & the Bad Seeds - Tupelo****
2.Sisters of Mercy-Gimme Shelter*****
3.Depeche Mode -Strange Love**
4.Shriekback-Health,knowledge and wealth and power******
Η σεζόν 1994-95 μας βρίσκει ανάμεσα στην Off Town-Hide Out-Άνοιξη-καλοκαίρι(με ένα πέρασμα και από το Gaz)και στο <Πάνθεον>τον χειμώνα(μαζί με Στέλιο και Ράνια)στον δεύτερο κύκλο συνεργασίας μας -με το <Πάνθεον>-ο οποίος είχε ξεκινήσει από το 1993. Σήμερα όμως θα κάνουμε Zoom(!) σε ένα φημισμένο Club του εικοστού αιώνα. Την <Off Town>η οποία παλιά(στα 80'ς)ήταν η disco <Hide Out>.
Ο Γιώργος Σπύρου με είχε καλέσει στο γραφείο του για να σκεφτούμε,να συντάξουμε και να γράψουμε το κείμενο ενός ραδιοφωνικού spot που θα έπαιζε στον Pop fm.(o Pop εκείνα τα χρόνια με τον ενθουσιασμό και το μεράκι μιάς παρέας παιδιών έγραφε την δική του μοναδική ιστορία στα τοπικά ερτζιανά.)Είναι μια εποχή όπου <το αγροτικό>αποτελεί μία ιδιαίτερα καυτή πατάτα για την κυβέρνηση.Οι αγρότες κόντρα στις αποφάσεις της Ευρωπαικής Ένωσης,για τις τιμές των προιόντων τους αλλά και για άλλα αιτήματά τους,ξεκινούν <μπλόκα> με τα τρακτερ και κόβουν την χώρα στα δύο!
Επειδή οι κινητοποιήσεις τους είναι πανελλαδικές έρχονται και στην περιοχή μας.Έτσι είναι αδύνατον να φθάσεις με τον ορθόδοξο τρόπο(τον εθνικό δρόμο)από την Χαλκίδα στο Βαθύ Αυλίδας,όπου βρισκόταν η Off Town -Hide Out.Αποφασίζουμε,λοιπόν,να φτιάξουμε ένα spot-παιχνίδι(!)που θα υποδείκνυε,στους ακροατές,τον τρόπο και τις οδηγίες που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο Club για το παραδοσιακό Maske Party!
Το είχαμε ονομάσει: <Τρακτέρ Game>!
To spot εξηγούσε,με χαριτωμένο τρόπο,τους ελιγμούς που θα έπρεπε να κάνουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων για να αποφύγουν τα <μπλόκα>των τρακτερ και να βγουν στον παράκτιο δρόμο που θα τους έβγαζε στην Off Town! Μην ξεχνάτε,τότε δεν υπήρχαν ούτε τα κινητά ούτε αυτή ψηφιακή τεχνολογία και τα social media που χρησιμοποιούμε ως δεδομένα σήμερα!Τα CD Players,για παράδειγμα,μόλις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις κονσόλες των d.j.'s οι οποίοι,ακόμα,κάνουν το κυρίως πρόγραμμά τους με πικ απ και δίσκους.Ακόμα και οι συναλλαγές μας γίνονταν με δραχμές!Νομίζω διακρίνονται τα δεκαχίλιαρα στην ζαρτιέρα(!)της Λέλας όπου τα είχαμε βάλει εκεί για την ανάγκες της φωτογραφίας καθώς η Λέλα είχε... μεταμορφωθεί σε <Evil Woman>😈!
Στο Μουσικό μας αφιέρωμα σήμερα θα ξαναθυμηθούμε έντεκα(11)από τα τραγούδια που έπαιζε
ο Γιάννης Βασιλείου στην <Off Town-Hide Out> Στην Αυλίδα.
Η <Hide Out>των αδελφών Σπύρου αποτελούσε το <must>στην καλοκαιρινή νυχτερινή διασκέδαση και πριν από την εμφάνιση του <Gaz>(το καλοκαίρι του 1991).
Κάθε χρόνο,εκεί κοντά στις απόκριες,ξεκινούσαν οι Σαββατιάτικες εκτός πόλεως αποδράσεις στο Βαθύ Αυλίδας στην disco Hide Out(παλιότερα)που στην συνέχεια πρόσθεσε και το συνθετικό
OFF TOWN! αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας ουσιαστικά και τον εσωτερικό χώρο του κτηρίου.Αρκετά από τα βήματα της εξέλιξης της off town,τότε,από την διαμόρφωση του χώρου μέχρι την αυστηρή πόρτα(Face Control>κ.ο.κ. έγιναν επάνω στα πρότυπα του <Αλέκου>στον Κάλαμο.
Όμως είναι γεγονός πως,από τότε,τα μαγαζιά των συγκεκριμένων ιδιοκτητών όταν το αποφάσιζαν... ξεχώριζαν για το στυλ και την προσεγμένη αισθητική τους.
Εκείνη την δεκαετία,για παράδειγμα,δεν υπήρχαν απόκριες χωρίς το μεγάλο <Μασκέ Πάρτι>στην Off Town(!) και το μουσικό τσιμπούσι που ακολουθούσε από το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας και τελείωνε αργά το βράδυ.Παραθεριστές από Αθήνα,επώνυμοι,Celebrities,και μεγάλο κομμάτι της Χαλκίδας,νεολαία και όχι μόνο,προτιμούσαν την Off Town για αποδράσεις διασκέδασης από και προς την περιοχή της Χαλκίδας.
Γιάννης,Λέλα,Ηλίας στο <Maske Party>εκείνης της σεζόν στην <Off Town-Hide Out>
Οι φωτογραφίες(από το προσωπικό μας αρχείο) είναι από τις Απόκριες 1995.
Στην κονσόλα της Off Town με τον Ηλία στα φώτα.
Τα μουσικά προγράμματα στην <Off Town> ήταν αυστηρά mainstream και τα κομμάτια απαραιτήτως<πιασάρικα>.
Εδώ θα ξαναθυμηθούμε έντεκα(11)από αυτά που παιζαμε εμείς εκεί!.
Ξεκινάμε:
1.Lois Lane - It's the First Time**
2.Youssou N'Dour &Neneh Cherry- 7 Seconds**
3.D-Emotion Project -Pritouritze Planinata***
4.Andru Donalds - Michale*
5.Yaki Da - I saw you Dancing*
6.Le Masque - Marcel*
7.Crystal Waters - Pure Love*
8.Everything but the Girl Missing(Σε αυτή την εκτέλεση!)**
9.Charlene Smith - Too Much For Me****
10.Liquid City-Giving My All **
11. 3 Mustaphas 3 - Anapse to Tsigaro*
Εμείς μέχρι εδώ! Τραβάμε μια γραμμή -------------------------------------------------------------------------------- και..
Άντε,
και τρία(3)τραγουδάκια(Off Town εκείνης της εποχής!)για τις περασμένες ώρες,
για Τα Τραπέζια με <Τα Μπουκάλια>!... κατ'εντολή της ...<Off Town>!
Terminator Eye! <Είναι Πολλά τα Λεφτά Άρη!> Σάββατο βράδυ. Η ουρά των σταθμευμένων αυτοκινήτων έξω από το <Negro Summer Club> έφτανε το ένα χιλιόμετρο από την μία πλευρά και άλλο ένα χιλιόμετρο από την άλλη! Ο 'Αρης με το υπόλοιπο team της πόρτας προσπαθεί να διευκολύνει την είσοδο του πλήθους(ουρές!)στο club. Το πρώτο <Negro Summer Club>στη γλύφα Χαλκίδας ήταν χωρητικότητας δύο χιλιάδων ατόμων! Κι'όμως,κάποιοι θα έμεναν άπ'έξω!!! Μια κοπέλα καταφέρνει να την αφήσουν να μπει για λίγο και φτάνει στην κονσόλα,σχεδόν βουρκωμένη,παρακαλώντας με να πάω μαζί της στην είσοδο για να τους πω να τους αφήσουν να μπουν μαζί με την παρέα της. Το πλήθος περνάει ανά δεκάδες το γεφυράκι με την ιδιόρρυθμη πισίνα για να εισέλθει στον κυρίως χώρο του Club. Ένα τεράστιο μπαρ στο κέντρο,του οποίου η αριστερή απόληξη έφθανε στον λευκό,πανύψηλο τοίχο που επάνω του είχε ζωγραφισμένο(σε μαύρο χρώμα)έναν αράπη που χαμογελούσε.<Negro>! Άλλα δύο μπαρ,ένα πάνω αριστερα,στην γωνία και ένα στρογγυλό,κάτω στην απέναντι πλευρά.Στη μέση η πελώρια πίστα και περιμετρικά τραπέζια και πάσα Το κάτω μπαρ(με Νίκο Ζαραδούκα!) Φώτο με τον Γιώργο Χριστόπουλο!
Ανδρέας Θωμόπουλος,Γιώργος Χριστόπουλος,Μίνα Λούκα. Σφαγή(!!!)για μια Κασέτα με το πρόγραμμα(και την Εισαγωγή!!!...)από το Negro Summer Club το 1990
Ας θυμηθούμε άλλα δέκα(10)κομμάτια που ακούγαμε πριν από την έναρξη του κανονικού προγράμματος εκείνη την εποχή. Να! Πάρτε και εσείς!...
1.Soul 2 Soul - A dream's A dream*****
2.jOYCE Simms -Come into my life**
3.Dennis Edwards-Don't Look Any Further****
4.William Pitt -City Lights***
5.Chuck Stanley -The Finer Things In Life****
6.Young M.C - I Come Off********** (σε αυτή και μόνο την εκτέλεση!)
Γιάννης Βασιλείου και Κώστας Άγαλος D.J.'s στο <Negro Summer Club> 1991 Ένα μεταμεσονύχτιο <Beach Party>όπου στο τέλος της βραδιάς δεν είχε μέινει τίποτα όρθιο!😃 Τότε υπήρχε μόνο μια γέφυρα στην πόλη της Χαλκίδας.Η παλιά γέφυρα στον πορθμό του Ευρίπου που άνοιγε και έκλεινε σε κάποιες προκαθορισμένες βραδινές ώρες.Έτσι αν <σ' έπιανε> η γέφυρα θα έπρεπε να περιμένεις,αναλόγως τα δρομολόγια των πλοίων,για να περάσεις στην άλλη πλευρά και να φθάσεις στη Γλύφα. Σε αυτή τη φώτο είναι ώρα υποδοχής.Η γέφυρα έχει<κλείσει>.Έχει αρχίσει να συρρέει ο κόσμος κατά κύμματα και να παίρνει-πιάνει θέση στο Club!Φαίνονται κάπως στο βάθος της φωτογραφίας. Σε λίγο δεν θα πέφτει καρφίτσα. Τα φώτα θα σβήσουν ...και θα ξεκινήσει το πρόγραμμα!
Σήμερα θα θυμηθούμε δέκα(10) από τα εμπορικά κομμάτια που ακούγαμε και χορεύαμε στο <Negro Summer Club>. Δεν θα επισέλθουμε στα underground-Techno και Rave προγράμματα(αυτά έτσι και αλλιώς έπαιζαν σε μικρές δόσεις,κυρίως τις πρωινές ώρες και... ανήκουν στο <Movies Club>όπου παίζαμε το χειμώνα.)
Ξεκινάμε:
1.The Rembrandts-Just the Way it is Baby*
2.Seal-Crazy**
3.REM-Shiny Happy People
4.B.G. & the Prince of Rap-The Power Of Rhythm***
5.Snap-The Colour of Love***
6.Rozalla -Everybody's free to feel good*
7.Snap-Mary Had A little Boy
8.K.L.F.- 3A.M.Eternal***
9.L.A.Style - James Brown is Dead***
10.T-99 -Anastasia**** (Προσέχετε λίγο με τους αναμένους πυρσούς στην οροφή της κονσόλας!!!...)
D.J.'s στο <Negro Summer Club> με ενδυμασίες για τις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης βραδιάς!
Το <Negro Summer Club>στη Γλύφα Χαλκίδας ήταν το πρώτο καλοκαιρινό Club,στην περιοχή(καλοκαίρι του 1990)της οικογένειας του αείμνηστου Κώστα Θωμόπουλου. Μια σύντομη αναδρομή στα μαγαζιά. Ο Κώστας θωμόπουλος είχε δημιουργήσει και το πρώτο αυθεντικό Fast Food στην πόλη (επί των οδών Αγ.Γοβιού και Δούνα-γωνία) το <Πέλεκαν>στα μέσα της δεκαετίας του'80. Το <Πέλεκαν> ήταν το πρώτο,οργανωμένο μαγαζί με γρήγορο φαγητό(όχι εστιατόριο)που μπορούσες να το πάρεις <στο χέρι>,ή να καθίσεις στα ξύλινα παγκάκια-καναπέδες-τραπέζια εντός του καταστήματος το οποίο διέθετε και πατάρι. Μετά το <Πέλεκαν> η οικογένεια Θωμόπουλου έφτιαξε και το πρώτο Bistro-Restaurant-Piano-Bar στην παραλία της πόλης,το <Negroponte>!Κάτω από το ξενοδοχείο <Lucy>.Στη συνέχεια,στον εξώστη του κινηματοθεάτρου του ξενοδοχείου,με είσοδο από το στενό,δημιουργήθηκε το μπαράκι,το <Negro>.Μετά ήρθε το <Negro Summer Club> στη Γλύφα.Είναι εντυπωσιακό πως στα 90'ς(αρχές)ο ίδιος χώρος,το Negroponte έγινε το πρώτο καφέ-μπαρ στην παραλία της πόλης το <Negro>,παίρνοντας ουσιαστικά το όνομά του από το <Negro Summer Club>της Γλύφας. Μέχρι τότε η πόλη είχε μόνο μπαράκια(Πάνθεον,Thursdays,Scrabble,Movies,Βotrys,κ.λ.π.)και καφετέριες(Αργώ,Ελαφίνο,Παλίρροια κ.λ.π.).
Το <Negro>στην παραλία ήταν το πρώτο <cafe΄-bar> με την έννοια του όρου όπως έγινε γνωστή και καθιερώθηκε τα επόμενα χρόνια-δεκαετίες(Καφές-Μουσική με D.j.-Ποτά-Parties κ.λ.π.) Αμέσως μετά το <Negro>,δημιουργήθηκε το πρώτο,πραγματικά υψηλής αισθητικής Cafe στην παραλία,το <Cafe Cinema>του Σταμάτη Δαφνή. (Το αρχικό Cafe Cinema ήταν εκεί που παλιά υπήρχε ο θερινός κινηματογράφος <Πάολα>.)
Το αξιοπερίεργο πάντως είναι πως ενώ ο Θωμόπουλος ήταν χρόνια μπροστά στις ιδέες για τα μαγαζιά που είχαν να κάνουν με την εστίαση και τη διασκέδαση έμοιαζε σα να μην μπορούσε,ή σα να μην ήθελε να τα εξελίξει και να τα κάνει να διαρκέσουν.Το αποτέλεσμα ήταν οι ανταγωνιστές του-αφού είχαν πάρει τις ιδέες του-να τον προσπερνούν. Anyway..
Σήμερα θα ανοίξουμε μια παρένθεση και θα θυμηθούμε ορισμένα από τα τραγούδια που παίξαμε σε μια ελληνική,θεματική βραδιά στο <Negro Summer Club>! Ήταν μια καλοκαιρινή νύχτα όπου ο χώρος μεταμορφώθηκε σε φόλκ,παραδοσιακό,λαικό και ελληνικό προσκύνημα! Ήταν ένα πάρτι με ελληνικά τραγούδια.Και παρόλο που η όλη ατμόσφαιρα δεν είναι το <στοιχείο> μας,εκείνο το βράδυ του δώσαμε και κατάλαβε όπως λέμε. Ήταν η νύχτα με τα ψητά γουρουνόπουλα επάνω στη λαδόκολλα,στα όρθια,με φουλ ελληνικά τραγούδια και χορό(τσιφτετέλια και όχι μόνο...)επάνω στις μπάρες και την πίστα. Το <βλάχικο πάρτι>που έγινε της παλαβής! Πρωτοποριακές θεματικές βραδιές που οι υπόλοιποι(που δεν ήταν <Ελληνάδικα>)ανακαλύπτανε μετά από χρόνια δίνοντάς τους τις κλασικές ονομασίες <Greek Night>!!!😃 κ.λπ.
Σημείωση: Παίζουμε Μουσική από βινύλια!Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.Μόνο δίσκοι και πικ απ. Και ένα κασετόφωνο που γράφει τα προγράμματα... Πάμε να τα ξανακούσουμε!!!
Ελευθερία Αρβανιτάκη-Δυνατά**
Καίτη Γαρμπή -Πες το με ένα φιλί*
Γιώργος Αλκαίος- Τι τι?******
Έφη Θώδη/Γ.Δημητρόπουλος-Γλυκά Γλυκά**
Νίκος Παπάζογλου-Πότε βούδας πότε κούδας***
το τσιφτετέλι του Μπουρνέλη****
.Βασίλης Καρράς - Δεν πάω πουθενά*
Μητροπάνος- Σ'αναζητώ**
Φίλιππος Νικολάου (Τι να σου Πω)Στο άδειο μου πακέτο***
Γιάννη μου το μαντήλι σου*
Παναγιώτης Μιχαλόπουλος- ο Καπετανάκης*
Έφη Θώδη/Γ.Δημητρόπουλος -Είσαι νινί ακόμα**
Ήσουνα τι ήσουνα (Παξιμαδοκλέφτρα)***
Γιώργος Μουφλουζέλης-Που σουν Μάγκα το Χειμώνα********
<Αντί να πάτε στην εκκλησία πάτε στα καταγώγια πρωί Κυριακής>! 😄😃😉
Εντάξει,εμείς,διασκεδάζαμε!
Όμως για σκεφτέιτε,πόσο μπροστά ήταν αυτή η κίνηση επιχειρηματικά?!...
Μιλάμε για μια εποχή όπου οι επαρχίες έχουν μόνο καφενεία,ζαχαροπλαστεία,γαλακτοπωλεία,σφαιριστήρια,κινηματογράφους και κανά ξενοδοχείο.
Αρκετά από τα σπίτια ακόμα δεν έχουν ούτε τηλεόραση καλά-καλά(την ασπρόμαυρη!)
Οι καφετέριες είναι η μόδα των 70's από τα μέσα και μετά.
Και ξαφνικά μια disco ξεκινά τα Μουσικά Πρωινά της Κυριακής(!)στην πόλη προσφέροντας κυρίως καφέ(φραπέ)και αναψυκτικά.
Αναμφίβολα τολμηρή κίνηση,τότε,για επαρχιακή πόλη στην ταραγμένη δεκαετία του '70.
Ραντεβού,φλερτ και χορός στην Disco Savoyaκαι τα πρωινά της Κυριακής!Να σημειώσουμε πως η disco ήταν των Αυγουλά/Μασούρα οι οποίοι είχα φτιάξει,τότε,και το <Dallas>στην παραλία της πόλης.Το πρώτο Εστιατόριο-Φαστ Φουντ.
Η ιδέα αυτή πάντως με τα Κυριακάτικα μουσικά πρωινά ήταν ιδιαίτερα πρωτοποριακή και βρήκε και άλλους εκφραστές,στη συνέχεια,όπως τα <Rock Μουσικά Πρωινά στα ζώδια> που την πήγαν σε άλλο επίπεδο και διήρκησε περισσότερο.
<Λοιπόν,μόλις βάλει <μπλούζ>ο ντισκ τζόκει θα της ζητήσεις να χορέψετε>
Σήμερα θα ακούσουμε μια ώρα Μουσική με ακουστικό πρόγραμμα.Με αρκετές από τις μπαλάντες που έπαιζαν στο <Slow>πρόγραμμα της Savoya,ή κατά τις ώρες υποδοχής.Θα θυμηθούμε ακόμα και τραγούδια που έπαιζαν τα πρωινά της Κυριακής πριν ξεκινήσει το χορευτικό πρόγραμμα. Σε εκείνα ακριβώς τα σημεία θα κάνουμε <μουσικό zoom>!.Στα κομμάτια που έπαιζαν από κάτω. Στο μουσικό χαλί πίσω από τις εικόνες,τις εκφράσεις και τους διαλόγους.Στα τραγούδια που λειτουργούν υποσυνείδητα και υπογείως και δεν τα προσέχεις.Αλλά υπάρχουν!
Το ωριαίο σετ ξεκινά στο αγαπημένο web radio.
Να και ο d.j. Πάρις Σιμιτσής στην κονσόλα της Savoya!
Βουτιά(!)στα ιαματικά λουτρά της Αιδηψού σήμερα.Στην δεκαετία του '80 και την disco -Surf !
Στα πλατό ο Στάθης Λειβαδίτης εκείνη την σεζόν.Στο μπαρ,για ένα διάστημα και ο Δημήτρης(Μπόη).
Ο αείμνηστος Λεωνίδας(ιδιοκτήτης της disco)είχε δημιουργήσει ένα κοινωνικό status εκείνη την εποχή στην νυχτερινή ζωή(και όχι μόνο)της Αιδηψού καθώς αρκετοί επώνυμοι από το εγχώριο,αλλά και το ευρύτερο, jet set κατέφθαναν εκεί και είχαν γίνει θαμώνες στην disco.Η Αλίκη Βουγιουκλάκη,η Μελίνα Μερκούρη και άλλοι ήταν ορισμένοι από τους επώνυμους που σύχναζαν στην <Surf>.
Παράλληλα τα ιαματικά νερά της περιοχής αποτελούσαν πόλο έλξης τα καλοκαίρια και για αρκετούς ξένους(Γερμανούς,Ολλανδούς)που έκαναν τις διακοπές τους εκεί.
Σήμερα θα ακούσουμε μια ώρα με Italo disco(Euro disco) Μουσική με υλικό που έχουμε αντλήσει-εν μέρη,διότι το υπόλοιπο μουσικό υλικό του αρχείου καταστράφηκε λόγω παλαιότητας του tape-από κασέτα εκείνης της εποχής!Εν συνεχεία,επεξεργαστήκαμε τα κομμάτια που καταφέραμε να επαναφέρουμε συμπληρώνοντας το ωριαίο σετ με δικές μας ανάλογες μουσικές επιλογές-tracks τα οποία παίζαμε και εμείς τότε. Είναι η εποχή όπου σε όλες τις Ευρωπαικές πίστες των Discotheque δεσπόζει το μουσικό-χορευτικό ρεύμα της Italo Disco,γεγονός που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες και τις Disco στην Ελλάδα. Η αξία αυτής της μουσικής(της Διαστημικής Disco!)θα αποτιμηθεί,πραγματικά,πολλά χρόνια μετά.
Σήμερα θα θυμηθούμε δέκα από τα κομμάτια που ακούστηκαν και στο <Cup 58>
μέσα από το Mr Soul Radio.
Η καλύτερη στάση στη μέση μιας γρήγορης μέρας το Cup 58,στον πεζόδρομο της Αβάντων,για ένα καφέ ή κάποιο απολαυστικό brunch.
Δέκα επιλεγμένα κομμάτια για τις απολαυστικές ώρες της ημέρα αλλά και της νύχτας από το αγαπημένο web radio.
Και επειδή διανύουμε διάστημα απαγόρευσης(Lockdown!)λόγω <Covid 19> η λειτουργία του Cup 58 γίνεται τώρα με διάθεση προιόντων μόνο Delivery και Take Away!(τηλ:22210-85100) Μέχρι την επικείμενη μεταμόρφωση του χώρου...