s

Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2018

Soul Factory vol.27

<Ρε σύ,γράψε μου μια κασσέτα με τέτοια τραγούδια.Πόσο κάνει?Θα σε πληρώσω>!
Πόσες φορές οι επαγγελματίες δισκοθέτες του προηγούμενου αιώνα δεν είχαν ακούσει αυτά τα λόγια από τους θαμώνες?Και πόσα δισκάδικα σε πρωτεύουσες και επαρχίες (τα πιο μικρά κυρίως, διότι τα μεγάλα ήθελαν να πουλήσουν ,κατά κύριο λόγο,τις καινούργιες τους παραλαβές δίσκων)  δεν είχαν βγάλει αρκετά χρήματα γράφοντας κασσέτες? Άλλωστε ο δίσκος βινυλίου τότε θωρείτο Είδος Πολυτελείας.Πανάκριβα τα βινύλια.Τα δε εισαγωγής,με όντως καλύτερη ηχογράφηση και άλλα πρόσθετα, ακόμα πιο ακριβά.O κόσμος άκουγε και μάθαινε τη μουσική και τα τραγούδια από το ραδιόφωνο.Από την δεκαετία του '70 και μετά μπήκε και η τηλεόραση σιγά-σιγά στο κόλπο.Το ραδιόφωνο όμως ήταν το μέσο που μετέφερε και μάθαινε τα τραγούδια στον κόσμο.
Αλλά η συλλογή δίσκων βινυλίου ήταν ένα πανάκριβο χόμπυ για την οικονομική κατάσταση του μέσου αγοραστή- καταναλωτή.Οι κασσέτες των οκτώ τρακ στην αρχή ,με τις γνωστές κασσέτες στην συνέχεια, γέμιζαν τα ντουλάπια των σιδερένιων αυτοκινήτων της εποχής.Για όσους βέβαια είχαν τη οικονομική δυνατότητα να έχουν αυτοκίνητο τότε!
Εδώ θα πρέπει αναπόφευκτα να γίνει ένας στοιχειώδης διαχωρισμός στο κοινό που άκουγε μουσική.Ανέκαθεν υπήρχαν οι <ασυνείδητοι ακροατές> το πλήθος,δηλαδή, που ακούει παντού τα πάντα,τις επιτυχίες-μόδα της κάθε εποχής χωρίς να ενδιαφέρεται για τίποτα περισσότερο και η σαφώς μικρότερη αριθμητικά κατηγορία κοινού που έψαχνε και <άλλα πράγματα> γύρω και μέσα από την μουσική.Αυτή η κατηγοριοποίηση του κοινού είναι απλά μια διαχρονική διαπίστωση.Δεν γίνεται με σκοπό να επικρίνει ούτε να δώσει αποχρώσεις προς την μια ή την άλλη πλευρά.Υπάρχει από τότε που υπάρχει και ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη μουσική.Άλλωστε,ανεξάρτητα από τι γράφω εγώ ή ο οποιοσδήποτε,η Μουσική Βιομηχανία και το μάρκετινγκ σε όλες τους τις μορφές εξέλιξης, βασίστηκε και στόχευσε επάνω σε αυτούς τους <ασυνείδητους ακροατές> για να ρίξει και να πουλήσει στις επιμέρους και παγκόσμιες αγορές(εκτός από επιτυχίες και ταλέντα που πράγματι το άξιζαν)ακόμη και μουσικά σκουπίδια!

Το εντυπωσιακό με τους δίσκους εκείνης της εποχής είναι πως ,σχεδόν,όλα τα τραγούδια και τα μουσικά θέματα(εκτός από την τεχνοτροπία και τις ενορχηστρώσεις συνήθως από πολυμελείς μπάντες) είναι αξιόλογα και έχουν κάτι να πουν.
Σήμερα με την ψηφιακή εξέλιξη της τεχνολογίας και στη μουσική ο καθένας μπορεί να έχει...δωρεάν πρόσβαση,στις μουσικές πλατφόρμες(με ό,τι αυτό συνεπάγεται...),στη μουσική,στη μουσική που ο ίδιος μπορεί να δημιουργήσει και να <ανεβάσει> σε ιστότοπο, ή έστω  στην μουσική που του επιτρέπουν οι γνώσεις του να ξέρει.Στο σύγχρονο κινητό του(που δεν είναι παρά ένας φορητός υπολογιστής)μπορεί να έχει τη δική του μουσική,τη δική του ψηφιακή λίστα.Μια λίστα όπως εκείνη που έδιναν παλιά ,με τα τραγούδια γραμμένα με στυλό επάνω σε μια κόλλα τετραδίου ,στα δισκοπωλεία για να τους φτιάξουν μια κασσέτα!
(συνεχίζεται...)

Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές από την προσωπική μας δισκοθήκη βινυλίου:

Γιάννης Βασιλείου.



Το σετ ξεκινά στις επτά το απόγευμα στο Mr Soul Radio.


Η Μουσική σήμερα:




Κυριακή, Ιουλίου 15, 2018

Soul Factory vol.26(Back to the Future)

Βινύλιο και το εικοστό έκτο ωριαίο σετ με σόουλ αριστουργήματα είναι γεγονός.Λες και ανακαλύφθηκαν μουσικοί θησαυροί που ήταν κλειδωμένοι (σε σφραγισμένες κούτες) στη σοφίτα του παλιού εξοχικού από τον προηγούμενο αιώνα.Έτσι ακριβώς ακούγεται και αυτό το σετ.Είναι εντυπωσιακό σήμερα,στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και ενώ οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και μόνο με το πάτημα ενός πλήκτρου(!)και ενώ ολόκληροι ωκεανοί μουσικής μπορούν να βρίσκονται στα χέρια των χρηστών του διαδικτύου(ασχέτως πόσοι πραγματικά γνωρίζουν ΤΙ είναι ΤΙ...)να έχουμε την δυνατότητα να ξαναπαίζουμε, να ηχογραφούμε και να ξανακούμε την μουσική από δίσκους βινυλίου! Όπως ακριβώς ακούγαμε την μουσική από τα πικ απ την δεκαετία του '70 ή του '80 ας πούμε.Είναι μαγικός αυτός ο ήχος της βελόνας.Αυτό <κρατς κρούτς>που ακούγεται συχνά-πυκνά καθώς ο βραχίονας του πικ απ ξεκινά την γνώριμη διαδρομή του επάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο.Σα να τρως ένα αληθινό φρούτο και ,επειδή ακριβώς <η γεύση έχει μνήμη>,να μπορείς να το ξεχωρίσεις από τα μεαταλλαγμένα που <μάθαμε να τρώμε> με την πάροδο του χρόνου.Μιά ανεκτίμητη αναλογική μουσική παρένθεση μέσα σε μια άκρως ψηφιακή και ελεγχόμενη εποχή.
Το σετ ξεκινά στις δώδεκα το μεσημέρι στο Mr Soul Radio.

(συνεχίζεται...)

Κείμενο,φώτο & Μουσικές επιλογές:



Γιάννης Βασιλείου.





Η Μουσική σήμερα:





Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Ποιά προγνωστικά?!...

Έτσι όπως ήρθαν τα ματς μέχρι τώρα ,εγώ τουλάχιστον, αδυνατώ να προβλέψω τι θα γίνει από εδώ και πέρα στους ημιτελικούς.
Το αποψινό παιχνίδι,ο πρώτος ημιτελικός, ανάμεσα σε Γαλλία και Βέλγιο θα μπορούσε και θα άξιζε να είναι ο τελικός αυτού του παγκοσμίου κυπέλλου.
Διότι ,η Αγγλία χωρίς να έχει παίξει ούτε ένα ματς(από τη φάση των ομίλων μάλιστα,βλέπε Παναμά και Τυνησία...)με σοβαρό αντίπαλο σε <αγώνα χωρίς αύριο> πάει να πάρει από το πουθενά(!) ένα παγκόσμιο κύπελλο!
Και ακούς και διάφορους<δημοσιογράφους> να πλέκουν το εγκώμιο για αυτή την ομαδάρα που επέστρεψε,λέει, για να ξαναζωντανέψει μνήμες από το ένδοξο παρελθόν(κάτι σαν τους Τζάμπα-Μάγκες ένα πράμα..?Αυτό!) και είναι να αναρωτιέσαι:σε άλλο πλανήτη ζούμε εμείς?..
Ποια ομαδάρα ρε σεις?Για ποιά ομαδάρα της Εθνικής Αγγλίας μιλάτε?Μια εθνική ομάδα η οποία από το 1930 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα!Για να ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα προηγούμενα Μουντιάλ.Από το 1930 μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τίποτα.
Το διάστημα 34-38 τίποτα!Το 50 τίποτα!Το 54 τίποτα!(Έλαμψε ο Πούσκας!)Το 58 τίποτα!Το 62 τίποτα!Το 66 το μοναδικό τρόπαιο( με εκείνα τα αμφισβητούμενα γκολ...),το 70,74,78 τίποτα!Το 82 τίποτα(του Ντιέγκο Μαραντόνα!),το 90 τίποτα!Το 94 δεν πήγε!Το 98 τίποτα!Το 2002 τίποτα!Το 2006 τίποτα!Το 2010 και 14 τίποτα!Και μιλάμε για μια χώρα με τεράστια προιστορία στο άθλημα,με ιδιαίτερη κουλτούρα γύρω από αυτό και ασύγκριτες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις.Αλλά για ποιά Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας μιλάτε?
Τώρα καλείται να παίξει στον δεύτερο ημιτελικό,το πρώτο πραγματικά σοβαρό παιχνίδι -με δυνατό αντίπαλο- και της βγαίνει μια κατακουρασμένη Κροατία!Μάλιστα ,χωρίς πολλά πολλά, στο ίδιο γήπεδο στην Μόσχα θα περιμένει τον νικητή του άλλου ημιτελικού(Γαλλία-Βέλγιο)από την Αγία Πετρούπολη,για να διεκδικήσει στο δεύτερο μόλις πραγματικά σοβαρό ματς ένα παγκόσμιο κύπελλο!!!
Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις.(Η Γαλλία ίσως.Δεν ξέρω...)Είδαμε πολλές ανατροπές σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο.Η τετράδα θυμίζει πραγματικά ρώσικη ρουλέτα.Το σίγουρο είναι πως η Αγγλία δείχνει να έχει το πιό <εύκολο έργο>.Η μπάλα όμως είναι γένους θηλυκού!Και θα κάτσει εκεί που εκείνη θέλει!


Γιάννης Βασιλείου.



Κυριακή, Ιουλίου 01, 2018

Soul Factory vol.25


Μια ωριαία μουσική περιπλάνηση σε προηγούμενες δεκαετίες μας επιφυλάσσει το εικοστό πέμπτο σετ της αγαπημένης σειράς <soul factory>.
Ασύλληπτοι ήχοι jazz,soul,funk,reggae,dub,rap κ.α. από το παρελθόν μπερδεύονται με έναν μοναδικό,αυθόρμητο τρόπο και ακούγονται κατευθείαν από δίσκους βινυλίου από το αγαπημένο web radio.Tο σετ με την αληθινή Μουσική ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι στο Mr Soul Radio.Απίστευτα ακούσματα αναδύονται μέσα από το χρονοντούλαπο μιας ιδιαίτερης Μουσικής ιστορίας καθώς μας περιβάλλει η αύρα του Ιούλη.

Κείμενο,Φώτο & Μουσικές επιλογές από την προσωπική μας δισκοθήκη βινυλίου:

Γιάννης Βασιλείου.



Η Μουσική σήμερα: